Actueel

15 juni 2017

Voorzitter Wim Dijkema neemt afscheid

Na zich vijf jaar intensief te hebben ingezet voor de ontwikkeling van De Belevenis nam Wim Dijkema afgelopen maand afscheid als voorzitter.

Wim stond samen met medebestuurder Anneke van Leeuwen aan de wieg van Stichting de Nieuwe Belevenis. Zij richtten de Stichting op in 2012 met als doel een permanente locatie te bewerkstellingen voor de Belevenis. In overleg met de gemeente Arnhem en zorgorganisatie Siza, had de Stichting al snel een passende locatie gevonden. ‘s Koonings Jaght. Met de Mini-Belevenis werd het gedachtegoed levend gehouden.

Vanaf dat moment waren alle inspanningen van het bestuur gericht op de volgende stap. Dit heeft eind vorig jaar geresulteerd in een prachtige opbrengst: de opening van twee Belevenistheaters. Het bestuur van de Belevenis dankt zijn oud-voorzitter voor zijn jarenlange betrokken inzet. Binnenkort wordt bekend wie het stokje van Wim Dijkema zal overnemen.

 


24 mei 2017

Gelderland Helpt maakt item over vrijwilligers bij de Belevenis

Dinsdag 23 mei heeft gastvrouw Mirjam drie gasten en hun twee begeleiders ontvangen bij de Belevenistheaters. Maar niet alleen… Zij doet dat samen met presentatrice Sonja Booms, een regisseur, een cameravrouw en een geluidsman van Omroep Gelderland, Gelderland Helpt.

Gastvrouw Mirjam begeleidt de gasten en geeft uitleg. De bezoekers kijken hun ogen uit en je ziet ze al snel genieten van alles wat de Belevenis te bieden heeft. Ondertussen vertelt Mirjam aan Sonja waarom het zo leuk is om vrijwilliger te zijn bij de Belevenis. Ook geeft ze aan dat er steeds meer mensen zijn die graag een bezoek brengen aan de Belevenis. Daarom is uitbreiding van de vrijwilligerspool erg welkom. Binnenkort komt de oproep op tv bij Omroep Gelderland. Voor meer informatie over de rol van gastvrouw/gastheer kijk hier.

GelderlandHelpt_beeld

 


 

5 april 2017

Mooi artikel over de nieuwe Belevenistheaters in het AD

Onlangs stond er een prachtig verhaal over Camilla in het Algemeen Dagblad. Haar ouders vertellen hoe het voor haar is om te ervaren en te beleven in de Nieuwe Belevenistheaters. Benieuwd naar hun ervaringen, lees het hier.

Schermafbeelding 2017-04-05 om 10.15.53


19 december 2016

Nieuwe Belevenistheaters open voor bezoekers

Het is zover… de twee nieuwe Belevenistheaters zijn klaar. ‘ Het atelier’ heeft een magische wand met kleurrijke figuren. Het is er dag of nacht en je laat figuurtjes bewegen en geluid maken. Met je stem en  door aan te raken. De wand met magneten nodigt uit om te pakken, te voelen, te kijken. In het atelier ook een ruimte voor ontspanning met zacht licht om bij te kunnen wegdromen.

‘Op reis’ kun je met de trein, de auto, de boot of de luchtballon. Zie het landschap aan je voorbij komen, neem de auto en voel de wind door je haar.  Geniet van de zeegeluiden en dein mee op de boot. Maar je kunt ook je eigen koffer pakken en genieten van alle souvenirs. Reizen kun je hier vooral voelen, horen en  zien. Ieder in zijn eigen tempo.

De deur van de nieuwe Belevenistheaters is geopend voor bezoekers. Reserveer hier je bezoek en kom beleven!

_dsc2158  _dsc2326


16 februari 2016

Definitief ontwerp Belevenistheaters bijna klaar

Om er een echte belevenis van te maken, zijn de creatieven van Tinker volop bezig met de puntjes op de i. Naar aanleiding van de input van de inhoudelijk deskundigen zijn de twee belevenistheaters verder verfijnd. Daarnaast krijgen alle ideeën nu ook inhoudelijk vorm.

In het belevenistheater ‘op reis’ kan je bijvoorbeeld in een demo-versie al ervaren hoe het is om in de auto op weg te zijn. In het atelier zie je hoe er op een grote muur een eigen kunstwerk ontstaat door je stem te gebruiken of bewegingen te maken met een voorwerp.

De komende tijd staat in het teken van deze inhoudelijke invulling. Daarnaast is de aandacht gericht op het optimaliseren van de aansluiting op de wensen en behoeften van de toekomstige bezoekers van de Belevenistheaters. Vanzelfsprekend bestaat het testpanel hiervoor uit mensen met een zwaar verstandelijke beperking en diep dementerenden, ondersteund door zorgprofessionals.


24 november 2015

Een tip van de sluier…

Achter de schermen werken creatieven vol energie aan de ontwikkeling van de twee nieuwe Belevenistheaters.

Op reis
Reizen is niet voor iedereen weggelegd…. Of toch wel?!
In dit theater kun je reizen met de auto, boot, trein of luchtballon. Je ervaart dag en nacht en kunt de wereld rond. De wind voelen door je haar. Maar ook je eigen koffer pakken en genieten van alle souvenirs. Reizen kun je hier niet alleen doen, maar ook voelen, horen, zien en ruiken. Ieder in zijn eigen tempo.

7817ef88-edba-4b34-b731-27ba4cd55164

Het Atelier
Iedereen is kunstenaar in dit atelier. Op een magische wand maak je een eigen kunstwerk. Door te bewegen en aan te raken. In de prachtigste kleuren. Groot of klein. Alles kan. Alles mag. De wand met magneten nodigt uit om te pakken, te voelen. De tovertafel reageert op beweging. En natuurlijk kan je er muziek maken. In het atelier ook een ruimte voor ontspanning gemaakt van zachte materialen, met zacht licht en geluid om bij te kunnen wegdromen. Lees verder in onze nieuwsbrief.


 

VSB doet mee!

Met de steun van het VSBfonds zet de Nieuwe Belevenis haar volgende stap. Dankzij een prachtige bijdrage heeft de Nieuwe Belevenis de financiële middelen om twee extra Belevenissen te ontwikkelen. Lees verder in onze nieuwsbrief


Een nieuwe website

Vanaf 15 december 2013 heeft de Belevenis een nieuwe website.

Het bestuur van Stichting De Nieuwe Belevenis wil samen met haar partner Siza naar een vaste locatie voor de Belevenis, zodat de uitgaansgelegenheid door kan groeien naar een structurele en duurzame voorziening. Deze nieuwe fase vraagt ook om een andere huisstijl en website. Vanaf heden is er een nieuwe website waar u alles over de Belevenis kunt vinden. Van de mini Belevenis tot de toekomstplannen. Wij hopen dat u ons ook de komende periode blijft steunen zodat we onze droom, een vaste locatie, kunnen realiseren.


De Belevenis onderzoekt mogelijkheden voor een vaste locatie

Het bestuur van Stichting De Nieuwe Belevenis wil samen met haar partner Siza naar een vaste locatie voor de Belevenis, want op die wijze kan de uitgaansgelegenheid doorgroeien naar een structurele en duurzame voorziening. Een mogelijke locatie is ’s Kooningsjaght van de Stichting Siza in Arnhem. Aan Twijnstra Gudde is gevraagd om samen met vele andere partners in Arnhem en omgeving op zoek te gaan naar duidelijkheid of met deze locatie invulling kan worden gegeven aan de doelstellingen van een vaste locatie. De conclusie van Twijnstra Gudde: “De Belevenis vervult een recreatieve functie met onvermoeide positieve neveneffecten op de zorg.

De zorgbehoevende (gast) doet niet naïef mee, maar staat in De Belevenis centraal…..” en “Het concept bouwt voort op de zeer succesvolle reizende Belevenis. Dat de reizende Belevenis succesvol is, blijkt wel uit de reactie van bezoekers, waarvan 95% aangeeft nog een keer te willen komen. De permanente Belevenis zal hierop voortbouwen, maar ook nieuwe elementen toevoegen op het gebied van kennis en ontmoeting” en het concept moet centraal staan: ‘Het verzorgen van een dagje uit voor ernstig meervoudig gehandicapten, dementerenden en hun verzorgers op een verzorgde en gastvrije wijze.


Uitnodiging 3 juni 2013 overhandiging Belevenisboek aan Burgemeester van Arnhem

Maandagmiddag 3 juni om 16.30 uur neemt de Burgemeester van Arnhem, mevrouw Pauline Krikke, het Belevenisboek in ontvangst.
Locatie: De mini Belevenis, s’ Koonings Jaght. Hartenkoning 7, Arnhem.

Mensen met een meervoudige handicap, ernstige zieke kinderen en dementerende ouderen, leven in een zorgwereld. Dat kan ook anders. In de afgelopen jaren heeft het unieke rondreizend uitgaansevenement  De Belevenis bewezen dat zij bijdraagt aan het welzijn voor deze doelgroepen. Door zorg en ontspanning te bieden tijdens een compleet dagje uit. Al meer dan 12.000 bezoekers hebben van de reizende belevenis kunnen genieten. En wij willen niets liever dan de vele bezoekers wederom te kunnen verwelkomen in een permanente vestiging van dit bijzondere initiatief.

De Belevenis wordt een themapark voor mensen met een meervoudige handicap, maar ook voor dementerende mensen en ernstig zieke kinderen. Niet de beperkingen, maar hun mogelijkheden staan centraal bij alle activiteiten. Samen met hun verzorgers, ouders of met het hele gezin een dagje uit. Samen genieten, ervaringen opdoen en elkaar inspireren.

Op een mooie locatie, centraal gelegen in Nederland, wordt een schitterend natuurgebied ingericht met onder andere ‘beleeftuinen’ en een sprookjespaviljoen.

De Belevenis richt zich op de kracht en de belevingswereld van haar bezoekers. Het park is vernieuwend en biedt nieuwe kansen op het gebied van zorg en vorming. Een bron van nieuwe ervaringen, producten en diensten.

We zullen met elkaar – heel Nederland – gaan zorgen dat de plannen gerealiseerd kunnen worden. U als zorgverlener, investeerder of belangstellende bent van harte uitgenodigd om mee te doen.

Voor meer informatie over de plannen van de Belevenis, verwijzen wij u graag door naar het Belevenisboek